LED žárovky ano či ne

Ať se nám to líbí nebo ne, pro klasické svícení už v dnešním věku není uplatnění a na jejich místo pomalu ale jistě nastupují úspornější zdroje. Bohužel si však musíme sáhnout hlouběji do kapsy. Za kvalitu se prostě platí!

dekorativní světlo

Zajímavá historie

Většině z nás se jako první jméno v kontextu elektřiny a světla vybaví Thomas Alva Edison. Byl to člověk velmi ctižádostivý, a proto si nechával patentovat sebemenší maličkost. Ale je to právě on, který zpřístupnil klasickou žárovku očím veřejnosti. První z nich se rozsvítila roku 1879 na pouhých 40 hodin. Přesto to byl neuvěřitelný úspěch na poli neoraném, který šel stále směrem kupředu. O dva roky později už vydržela svítit až 600 hodin. Přitom ta nejstarší ručně foukaná 60watová je ještě stále funkční.

světla na drátech

Každá etapa má své vítěze

Dnes dominuje našim domácnostem LED technologie, bez které si už nedokážeme svůj život představit. I levné led žárovky totiž vydrží svítit až 50 000 hodin. Dokonce se udává, že pokud touto drobnou žárovkou prochází dostatečné množství proudu, tak ji lze vyrobit s takřka neomezenou životností.

Přitom si můžete udělat velmi snadné porovnání v ceně, kdy zvítězí na celé čáře právě nová technologie, která je skutečně daleko úspornější. Taková investice se vám proto 100% vyplatí.

žárovka ve vesmíru

Navíc si můžete vybírat z široké škály barevnosti od bílé a žluté.
Měli bychom si ale také uvědomit, že jsme sice zvyklí na žluté světlo, ale právě to může našim očím škodit. Denní světlo je přitom více bílé.