Zdraví ve skořápce

Ořechy jsou zdravé, výživné a snadno se uskladňují i převáží. Patří totiž k těm odolnějším potravinám, které jen tak lehce nepodléhají zkáze či nárazům. Pro naše zdraví jsou velmi prospěšné, vždy je ale potřeba myslet na to, že se nic nemá přehánět. Jak zní totiž jedno chytré přísloví: Všeho moc škodí. A to platí u všeho, nejen u nezdravých jídel.

Mezi nejzdravější ořechy můžeme na první příčku zařadit ty makadamové. Obsahují totiž vysoký obsah nenasycených tuků, které snižují cholesterol. Dále obsahují mnoho antioxidantů, tedy látek posilujících srdce, preventivně působících proti rakovině a známkách stárnutí. Pokud je budeme konzumovat v syrovém stavu, získáme také vitamín B1, hořčík a mangan.

mandlová mouka 1 k

Opomenout nemůžeme ani pekanové ořechy, které uplatníme v salátech i moučnících. Obsahují více než 19 vitamínů a minerálních látek, bohaté jsou též na tuky a bílkoviny, draslík, fosfor, vápník a železo. Mají protizánětlivé účinky, pomáhají podporovat činnost srdce a zdravé tepny a snižují hladinu LDL cholesterolu.

U nás nejrozšířenější vlašské ořechy jsou též velmi bohaté na cenné látky. Jmenujme omega 3 mastné kyseliny, aminokyselinu L-arginig (onemocnění srdce), měď, mangan, molybden, biotin, antioxidanty a další. Podporují funkci mozku a jater, preventivně působí proti rakovině prostaty či prsu.

mandlová mouka

Mandle taktéž obsahují velké množství antioxidantů, dále fenolů, flavinoidů a fenolických kyselin, čímž příznivě působí na naše srdce a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Velmi oblíbené jsou zejména při pečení, kdy můžeme používat plody vcelku, nebo je namlít najemno na mouku.Tu lze dnes již běžně koupit, v jakékoliv gramáži, nejvíce se vám ale jistě osvědčí mandlová mouka 1 kg.

Para ořechy obsahují zdravé tuky, antioxidanty, vlákninu, vitamíny a minerály podobně jako ostatní druhy. Čím ale vynikají je to, že obsahují selen, což je extra silný antioxidant, který působí proti vzniku rakoviny.

Zapomenout nesmíme ani na pistácie, které přispívají ke zvyšování hladiny antioxidantů a snižování LDL cholesterolu a systolického krevního tlaku. Osvědčily se také při redukčních či hmotnost udržujících dietách.